Uw winkelwagen is nog leeg

FAQ

Veelgestelde vragen over accu's en batterijen
Accu's voor uw mobiele apparatuur kunnen u soms voor vraagtekens plaatsen. Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen omtrent accu's.


Laptop accu vervangen

Hoe vervang ik mijn laptop accu?

Meestal treft u aan de onderzijde van uw laptop een klepje of een soort schuiflade aan, waarin de accu zich bevindt. Vaak is het ook direct de laptop accu zelf die loslaat wanneer de ontgrendeling wordt bediend. Schroeven losdraaien is vrijwel nooit nodig! Bij de meeste merken zoals Acer of HP zit de accu op de meest gangbare plaats aan de onderkant van de laptop. Keer de notebook om en u treft een schuifslot aan; vaak staat er een icoontje bij van een slotje of batterij. Beschadig nooit de contactpunten van de laptop batterij of de laptop. Na het losnemen van de oude accu kunt u direct de nieuwe laptop accu in positie klikken. Mocht uw nieuwe accu een aanzienlijk grotere capaciteit hebben, dan is het mogelijk dat deze een stukje verder uitsteekt, waardoor de laptop iets hoger komt te staan.

Hoe weet ik of mijn nieuwe accu past in mijn apparaat?

U kunt heel veel vaststellen aan de hand van het zogenaamde partnummer van uw oude accu, vrijwel altijd aangegeven op het label. U kunt op de ReplaceDirect.nl website direct dit partnummer intypen en een zoekprocedure starten. Wanneer er een match wordt gevonden met een nieuwe accu kunt u ervan verzekerd zijn dat dit product (of zelfs meerdere producten) exact overeenkomt met uw oude accu

Mag ik de originele laptop accu vervangen door een ander merk accu?

U kunt probleemloos uw merkaccu vervangen door een YANEC product dat in veel gevallen een hogere capaciteit biedt voor een lagere prijs. U hoeft niet te vrezen voor verlies van garantie, want dankzij de ‘connected equipment warranty' neemt YANEC die garantie over. U krijgt niet alleen twee jaar garantie op de YANEC accu zelf - veel langer dan een originele merkaccu - maar ook kosteloze reparatie of vervanging van het apparaat als door het gebruik van een YANEC laptop batterij hieraan schade is ontstaan.

Wat is de beste accu? NiMH of Li-ion?

Er is geen definitie te geven van ‘de beste batterij'. Voor elke toepassing is er weer een andere ‘beste batterij'. Zo wordt de nikkel-cadmium (NiCd) accu vaak afgedaan als ‘ouderwets', terwijl dit type accu uitstekend geschikt is voor bijvoorbeeld powertools. NiCd accu's kunnen figuurlijk tegen een stootje, zoals volledig leegraken en langdurig ongebruikt blijven. Bovendien hebben ze een lange levensduur van 1500 cycli. NiCd bevat wel relatief veel giftige stoffen. Een nikkel-metaalhydride (NiMH) accu kan twee- tot driemaal de capaciteit van een even grote NiCd accu hebben en is dus geschikter voor compactere toepassingen zoals laptops. Net als NiCd batterijen moeten NiMH accu's de eerste keer volledig ‘doorgeladen' worden en eens in de 2 à 3 maanden volledig ontladen en weer opgeladen. Herhaaldelijk opladen van een niet geheel lege accu leidt namelijk tot het geheugeneffect: een geleidelijk verlies aan capaciteit. Dit treedt bij NiMH accu's wel in mindere mate op dan bij NiCd accu's. NiMH accu's hebben een levensduur van circa 400 cycli. Lithium-ion (Li-ion) accu's gaan steeds vaker NiMH vervangen. Dat komt vooral omdat Li-ion batterijen geen onderhoud behoeven, geen geheugeneffect kennen, minder zelfontlading hebben en iets compacter kunnen zijn dankzij hun hogere energiedichtheid. Lithium-ion batterijen hebben eveneens een levensduur van circa 500 cycli. Een lithium-ion accu heeft altijd beschermingscircuits om spanning en stroom te regelen en ‘overladen' te voorkomen. Lithium-ion-polymeer (Li-po) batterijen zijn dankzij hun flexibele en compacte vorm uitstekend geschikt voor kleine apparatuur, zoals gsm's, pda's en mp3-spelers. Li-po accu's zijn duurder te produceren en kunnen slecht tegen hitte. Dan gaan ze dermate uitzetten dat de hele behuizing van het apparaat naar buiten wordt gedrukt. Laat uw iPod dus niet in een hete auto liggen!

Kan ik een originele NiMH accu vervangen door een Li-Ion?

Nee, dit kan niet zonder meer. Er zijn weliswaar enkele laptoptypes die uitwisseling van NiMH en Li-ion accepteren, zoals er powertools bestaan waaraan zowel Li-ion, NiMH als NiCd accu's kunnen worden vastgeklikt. Bij de meeste apparatuur kan dit echter niet, omdat alles (hardware, software, beschermingscircuits, lader) is berekend op het gebruik van één bepaalde soort accu. Het is ook niet verstandig om batterijen zomaar in andere soorten (externe) laders te stoppen. Elke lader heeft een controlesysteem, zodat het laden stopt zodra de accu vol is. Vanwege verschillen in chemische processen kunnen NiMH en Li-ion accu's op verschillende voltages en stroom werken. Een voorbeeld van een laptop die beide types accu's accepteert is de Compaq Presario 1800 serie; de NiMH accu werkt op 9,6 Volt spanning, terwijl de Li-ion variant op 14,8 Volt werkt. Zulke laptops die met beide batterijtypes overweg kunnen, dateren vaak van de beginperiode van Li-ion, toen de fabricage van Li-ion cellen nog zeer duur was. De notebook-fabrikant wilde de consument ook de mogelijkheid bieden de toentertijd dure Li-ion accu te vervangen door een goedkopere NiMH accu.

Wat moet ik doen met mijn oude accu

Lege batterijen horen niet in de vuilnisbak. Lever ze in; u spaart daarmee niet alleen het milieu, maar de metalen in de batterijen kunnen worden teruggewonnen voor hergebruik. U dient uw oude accu op verantwoorde wijze af te voeren, bijvoorbeeld bij een inleverpunt van de Stichting Batterijen (Stibat), ReplaceDirect is lid en tevens inleverpunt van Stibat. Als u de batterij in de chemobox bij het Klein Chemisch Afval aanbiedt, zal hij ook gerecycled worden. Bij aanschaf hebt u al de verwijderingsbijdrage betaald voor uw batterij.

Is het erg als mijn nieuwe laptop accu een ander voltage heeft dan de oude?

Als u op uw nieuwe laptop accu een lichte afwijking in voltage vermeld ziet, dan is dat niet ernstig. Elke individuele accucel in een modern li-ion notebook accupack heeft z'n eigen spanning van 3,7 Volt en een capaciteit van 2400mAh. Door meerdere cellen in serie te schakelen wordt het voltage verhoogd, maar blijft de capaciteit gelijk. Laptops werken meestal op een spanning van 14,8 Volt, dus worden daarvoor vier cellen in serie geschakeld. Voor een totale accucapaciteit van 4800mAh moeten twee van zulke 4-packs parallel worden gezet. Andere modellen laptop accu's kunnen werken met cellen van 3,6 Volt en/of een capaciteit van 2200mAh. Hierdoor treden kleine verschillen in voltage en capaciteit op. Maar een laptop die een originele laptop batterij van 10,8 Volt bevat kan zonder problemen overweg met een 11,1 Volt accu, voorzien van 3,7 Volt cellen. U hoeft niet bang te zijn dat u uw notebook of lader overbelast. Andersom is evenmin een probleem: een originele 11,1V laptop accu kunt u gewoon vervangen door een 10,8V exemplaar. Ook 14,4V en 14,8V accu's zijn probleemloos onderling uitwisselbaar. Uw laptop zal er niets van merken. Let op! Er bestaan laptoptypes van Dell, Acer en HP waarvan sommige modellen op 11,1 Volt werken en andere op 14,8 Volt, terwijl ze exact hetzelfde typenummer hebben. Dan is het zaak om goed op het partnummer te letten van uw oude accu wanneer u een nieuwe bestelt. Dit spanningsverschil tussen 11,1 en 14,8 is namelijk wel te groot.

Kan ik een 14,4V batterij vervangen door een 14,8V batterij?

Ja, beide soorten accu's zijn geheel compatibel met elkaar en zo'n 14,8 Volt accu kunt u rustig gebruiken. Andersom kan het trouwens ook: een 14,8 Volt accu kunt u ook vervangen door een 14,4 Volt model. Sommige Li-ion accucellen hebben een individuele spanning van 3,6 Volt, andere cellen hebben een hogere spanning van 3,7 Volt. Met vier van zulke cellen in serie geschakeld in een accupack (4x 3,6 = 14,4) kan het spanningsverschil tussen twee accu's oplopen tot 0,4 Volt. Dit is de door u geconstateerde afwijking tussen 14,4 en 14,8 Volt. Maar deze lichte afwijking in voltage is niet ernstig. Dat is ook het geval bij accu's van 10,8 Volt die worden vervangen door modellen met een spanning van 11,1 Volt. In deze packs zijn namelijk drie cellen in serie geschakeld (3x 3,6 = 10,8) met een totaalverschil van 0,3 Volt. Let op! Er bestaan laptoptypes van Dell, Acer en HP waarvan bepaalde exemplaren op 11,1 Volt werken en andere op 14,8 Volt, terwijl ze exact hetzelfde typenummer hebben; bijvoorbeeld de Dell Latitude L400, Dell Inspiron 2000 of HP Business Notebook 6715s. Let in deze gevallen goed op het partnummer van uw originele accu wanneer u een nieuwe bestelt. Dit spanningsverschil is namelijk wél te groot.

Is het wel goed voor mijn laptop als ik een zwaardere accu gebruik?

Als u met ‘zwaarder' meer capaciteit bedoelt, dan mag dit zeer zeker en is dit zelfs aan te bevelen om meer werktijd te verkrijgen. U hoeft niet bang te zijn dat uw laptop hierdoor meer belast wordt of overmatige hitte ontwikkelt. Als uw originele accu een capaciteit had van 4400mAh, dan betekent dit dat er twee packs van 2200mAh cellen parallel zijn geschakeld. Heeft uw nieuwe accu een capaciteit van 4800mAh, dan betekent dit alleen dat er nu individuele cellen van 2400mAh capaciteit zijn gebruikt. Heeft uw vervangende accu aanzienlijk meer capaciteit dan de originele accu, dan betekent dit dat er meer cellen zijn ingezet. Als voorbeeld nemen we de Acer Travelmate 3200; hiervoor is een originele accu van 4800mAh met zes cellen beschikbaar (2x 3-packs van elk 2400mAh), maar ook een negen-cel accu van 6600mAh (3x 3-packs van 2200mAh). Dit betekent wel dat deze accu fysiek groter is en wat verder uit de notebook steekt, als een soort verhoogd voetje. Dit is ook het geval bij gsm accu's met hogere capaciteit, waar dan soms een groter afdekklepje voor het batterijvak wordt meegeleverd.


Laptop accu gebruik

Hoe gaat mijn laptop accu langer mee?

De behandelwijze van een laptop accu hangt in grote mate af van de soort accu: nikkel of lithium. NiCd/NiMH accu: laad de batterij de eerste maal minimaal 12 tot 24 uur door. Dit zorgt ervoor dat alle individuele cellen in uw batterij op eenzelfde niveau volledig worden opgeladen. Hierna ontlaadt u de laptop batterij volledig zodat de laptop automatisch uitschakelt. Om de batterij vanaf het begin de volledige capaciteit te laten behalen laadt u de batterij hierna nogmaals 3 à 4 keer volledig op (geen 12-24 uur, 3-4 uur is voldoende) en ontlaadt u de batterij daarna volledig; u kunt de notebook gewoon gebruiken tijdens het ontladen. NiCd/NiMH batterijen hebben onderhoud nodig om het geheugeneffect te voorkomen; dit is een geleidelijk verlies aan capaciteit door herhaaldelijk opladen van een niet geheel lege laptop accu. Ontlaad de accu daarom eens in de 2 à 3 in z'n geheel en laad 'm daarna weer op. Het is niet verstandig elke keer vóór een oplaadsessie de accu geheel te ontladen. Houdt u zich aan deze spelregels dan zal uw nieuwe laptopbatterij de volledige capaciteit ter beschikking stellen en hebt u vanaf het begin de langste werktijd. Li-ion/Li-pro accu: een lithium accu heeft geen ‘opstart-laadprocedure' nodig. De eerste keer dat zo'n laptop accu wordt opgeladen verschilt niet van de 5e of 50e keer. Alle soorten: Gebruik uw laptop zo veel mogelijk op de batterijspanning, totdat de "kritieke batterijspanning" melding verschijnt. Laad daarna uw batterij weer volledig op zoals in de gebruikershandleiding wordt aangegeven. Schakel de energiebeheer-functie van uw laptop in en voorkom zo een volledige ontlading van uw laptop batterij. Volledig ontladen van een Li-ion laptop batterij kan de batterij ernstig beschadigen. Hitte is de grote vijand van elke accu: veroudering en zelfontlading nemen erdoor toe. Werkt u lang onafgebroken door met uw laptop op netvoeding en is de accu geheel opgeladen? Neem dan de laptop accu uit de notebook of koppel de netvoeding los.

Ik ga mijn laptop lang niet gebruiken. Wat moet ik doen met de laptop accu?

Als u gedurende langere tijd, bijv. enkele maanden, uw laptop niet gaat gebruiken, is het verstandig om de laptop batterij tot 30 à 40% van de capaciteit op te laden, uit de computer te nemen en vervolgens op te slaan op kamertemperatuur (15 tot 22°C). Een laptop batterij die voor langere tijd volledig ontladen wordt opgeslagen, kan onderhevig zijn aan een chemisch proces waardoor opladen daarna niet meer mogelijk is. Anderzijds is het ook niet verstandig de batterij in volledig opgeladen toestand op te slaan, aangezien er dan capaciteitsverlies kan optreden en de gebruiksduur van de laptop accu afneemt. Daarom is de opslag van een ‘half' opgeladen accu de beste oplossing. Accu's dienen minimaal eenmaal per jaar te worden opgeladen om over-ontlading te voorkomen. Want ook in ongebruikte toestand raakt een laptop batterij langzaam leeg. NiMH batterijen hebben meer last van deze zelfontlading dan Li-ion batterijen.

Wat is eigenlijk de levensduur van een laptop accu?

In de loop der tijd verliezen alle oplaadbare notebook batterijen hun capaciteit om een lading vast te houden. Het heeft dus weinig zin om alvast reserve-accu's ‘voor de toekomst' te kopen, want ook al gebruikt u ze niet, ze verouderen toch. Evenmin is het verstandig laptop batterijen uit een oude voorraad te kopen, ook al is het tegen lage prijzen. NiMH en lithium-ion batterijen hebben een levensduur van ca. één tot drie jaar. Bij NiMH speelt het aantal laad- en ontlaadcycli mee; dit is meestal beperkt tot circa 500 cycli. Bij lithium-ion is het aantal cycli niet zo belangrijk; vaker opladen, ook al is de accu nog lang niet leeg, is juist aan te bevelen. Over het algemeen wordt een levensduur van 2 jaar voor een laptop accu als 'normaal' gezien, zelfs bij verantwoord gebruik. Hoewel veroudering en verlies van capaciteit van een laptop accu vertraagd kan worden, valt er niet aan een uiteindelijke ‘zachte dood' te ontkomen. Factoren als temperatuur en stijgende interne weerstand beïnvloeden de levensduur van de laptop batterij. Het verouderingsproces kan worden vertraagd met goede zorg en onderhoud. Wanneer de werktijd van de laptop accu aanzienlijk is gedaald, wordt het tijd om een nieuwe te kopen.

Kan ik ook zien aan een laptop accu hoe vol die is?

Sommige notebook accu's hebben een LED indicator die met een druk op een knopje aangeeft hoeveel werktijd nog resteert en hoeveel totale batterijcapaciteit beschikbaar is. Bij laptop accu's die niet over zo'n indicatiecircuit beschikken kunt u niet de laadstatus visueel vaststellen. Dan is het verstandig de laptop batterij in het apparaat te plaatsen met ingeschakeld energiebeheersysteem. Bij een laptop verschijnt onderin uw Windows taakbalk een batterij-icoontje dat u kunt aanklikken voor meer accu-statusinformatie. Bij pda's, smartphones, gsm's en MP3-spelers zult u op het scherm ook icoontjes aantreffen voor de batterij-status.

Accu opladen

Moet mijn laptop accu helemaal leeg zijn voordat ik hem mag opladen?

Nee, dit is zeker bij lithium accu's helemaal niet nodig en zelfs af te raden; een geheel leeggetrokken lithium batterij raakt onherstelbaar beschadigd en is niet meer op te laden. Het beveiligingscircuit in de laptop accu zal dit dan ook voorkomen. Ook bij nikkel laptop accu's is het niet gewenst om de batterijen elke keer compleet te ontladen. Eén keer per 2 à 3 maanden is het voldoende om de batterijen geheel te ontladen en weer op te laden ter voorkoming van het geheugeneffect.

Kan ik mijn laptop accu ook snelladen en druppelladen?

De termen ‘snelladen' en ‘druppelladen' zijn alleen van toepassing bij NiCd en NiMH accu's. Lithium-ion accu's kunnen altijd maar op één manier worden geladen. Gebruikt u een notebook-adapter als lader dan hoeft u zich bij toepassing van de aanbevolen accu nergens zorgen om te maken; het laadproces wordt volledig automatisch geregeld. Bovendien zijn de meeste accu's voorzien van beschermende elektronica zodat ze gewoon stoppen met de lader te gebruiken als ze vol zijn. Alleen bij gebruik van externe laders worden de fenomenen ‘snelladen' en ‘druppelladen' concreter. NiCd accu's kunnen worden snelgeladen tot ca. 70%; dit kan in tijd variëren van enkele minuten (bij heel snelle laders) tot een hele nacht (bij langzame laders, aan te bevelen bij de eerste keer laden). Daarna accepteert de batterij moeilijker de lading en schakelt de lader over op druppellading om tot 100% te komen. NiMH accu's hebben ook in de eerste laadfase het liefst een snelle oplading. Bij gebruik van een smart lader hoeft u zich over dit alles geen zorgen te maken. Een externe lader voor NiMH accu's kan ook NiCd batterijen opladen, maar andersom niet. Een pure NiCd lader zou een NiMH batterij overladen. Bij Li-Ion is tijdens het laadproces niet de snelheid, maar het voltage van belang. De laadspanning mag niet hoger zijn dan 4.2 Volt en ook een te lage spanning is slecht voor de cel. Li-Ion acculaders zijn hierop berekend en in elk Li-ion accupack bevindt zich diverse protectiecircuits ter voorkoming van oververhitting, piekspanningen tijdens het laden en te lage spanningen tijdens ontladen

Kan ik mijn laptop accu ook opladen met een universele lader?

Er bestaan wel externe laders die één type accupack buiten de laptop kunnen opladen, maar het is erg moeilijk om één universele lader voor alle soorten en typen accupacks te vervaardigen. Li-ion en NiMH accu's verschillen veel van elkaar wat betreft de chemische samenstelling, terwijl er ook nog spanningsverschillen binnen de types bestaan. Om met deze – en nog vele andere – aspecten rekening te kunnen houden, moet de universele lader behoorlijk intelligent zijn en veel aanpassingsvermogen hebben. Binnenkort zult u een dergelijke intelligente lader in het YANEC programma aantreffen.

Hoelang moeten oplaadbare batterijen voor de eerste keer opladen?

Oplaadbare batterijen kunnen in tegenstelling tot gewone batterijen worden herladen. Wanneer u een nieuwe oplaadbare batterij heeft gekocht dan dient u eerst te kijken wat voor type batterij het is. Er zijn namelijk vier verschillende soorten batterijen:

  • Nikkel-cadmium (NiCad)

  • Nikkel-metaalhydride (NiMH)

  • Lithium-ion (Li-ion)

  • Lithium-Polymeer (Li-Pol)

Een nikkel-cadmium batterij (NiCad) of Nikkel-methaalhydride (NiMH) dient de eerste keer minimaal 12 tot 24 uur te worden opgeladen. Op deze manier worden alle individuele cellen in de batterij tot aan hetzelfde niveau opgeladen. Daarna dient u de batterij weer volledig te ontladen. Dit doet u vervolgens nog een keer of drie vier. Laad dan slechts 3 tot 4 uur op en geen 12 tot 24 uur. Door deze methode te gebruiken zorgt u ervoor dat uw nieuwe oplaadbare batterij van de maximale capaciteit gebruik zal maken. Op deze manier heeft u een prima werktijd met de batterij. De Lithium-ion (Li-ion) of Lithium-Polymeer (Li-Pol) batterij heeft bovenstaande oplaadprocedure niet nodig. Of u deze batterij nu voor de eerste keer of voor de vijfde keer oplaadt maakt namelijk geen verschil.

Klopt het dat ik een alkaline batterij ook kan opladen?

In het verleden is veel gespeculeerd over het al dan niet kunnen opladen van een alkaline batterij. Het principe werd altijd ontkracht, ook door ReplaceDirect. De redenering die daarvoor werd gegeven was altijd als volgt: Wetenschappelijk gezien is het mogelijk om een alkaline batterij weer op te laden. Het chemische proces is daadwerkelijk om te keren, maar in beperkte mate. Bij alkalinebatterijen is de anode meestal opgebouwd uit poedervormig zink, dat door ontlading als zinkhydroxide in oplossing komt. Bij omkering van dit proces ontstaat geen zinkpoeder, maar een klont. De oppervlakte daarvan is kleiner, en daardoor nemen de prestaties af. Half-lege alkalinebatterijen zijn nog wel bij te laden, omdat de 'korreltjes' nog bestaan maar wat kleiner zijn geworden. Bij opladen groeit het materiaal dan een beetje terug in de oorspronkelijke vorm. Opladen kan dus alleen maar met batterijen die niet al te leeg zijn en die een relatief 'gemakkelijk' leven hebben gehad, zoals in een klok of afstandsbediening en daarvoor weinig stroom hoefden te leveren. Maar zelfs een halflege batterij is al niet meer geschikt voor dergelijke opladers. De spanning mag dan ook niet verder dalen dan 1,0 à 1,1 Volt, anders is er geen druppel stroom meer in te duwen, ook niet met geweld. Het opladen van deze batterijen zal wisselende resultaten laten zien, met vaak een kleine toename in levensduur. Batterijen uit MP3-spelers, radio's, zaklantaarns of fototoestellen zullen nauwelijks nog op te laden zijn. Een 'echte' oplader voor NiMH oplaadbare batterijen is tegenwoordig nauwelijks duurder dan al die alkaline batterijen en de 'wonderoplader' bij elkaar. Tegenwoordig is de techniek weer een stuk verder dan enkele jaren geleden. Inmiddels zijn de Alkaline batterijladers in vrijwel iedere webshop verkrijgbaar, zo ook bij ReplaceDirect. Met deze speciale laders is het mogelijk de Alkaline batterij tot wel 20 keer te herladen tot een capaciteit van ongeveer 85%. De Alkaline batterij dient daarvoor nog steeds niet volledig ontladen te zijn, want dan is herladen niet meer mogelijk. Herlaad de Alkaline batterij dan ook direct zodra deze begint te verzwakken. Na een keer of twintig herladen neemt de capaciteit af en is de batterij niet meer geschikt voor gebruik in zwaardere apparaten zoals fotocamera's. In het artikel 'Alkaline batterijen herladen' leest u hier meer over.

Hoe gaat mijn Android tablet accu langer mee?

Er komen steeds meer tablets op de markt die draaien op Google's besturingssysteem Android. Als gebruiker van dit soort tablets wilt u natuurlijk dat uw tablet accu zo lang mogelijk mee gaat op één enkele acculading. Daarom geeft ReplaceDirect u hieronder diverse tips die u kunt toepassen op uw Android tablet, zodat u de accuduur kunt verlengen. Net zoals bij ieder ander mobiel apparaat zijn er de bekende stroomvreters zoals het scherm. Het scherm verbruikt veel energie. Dit is ook zichtbaar wanneer u kijkt onder instellingen > over de tablet > accugebruik. Hier ziet u een overzicht van alle applicaties die veel energie vragen van de tablet accu. Het is allereerst aan te raden om het beeldscherm in te stellen op automatische helderheid. Op deze manier past het scherm zich automatisch aan de lichtsterkte aan. Daarnaast kunt u de time-out functie van het scherm instellen op 15 of 30 seconden, zo blijft het niet onnodig aanstaan. Een andere bekende stroomverbruiker van de tablet batterij zijn de connectiviteitsfuncties. Onder de tab draadloos en netwerken bij de instellingen van uw tablet ziet u het netwerkgebruik van de tablet. Schakel bijvoorbeeld bluetooth altijd uit als u dit niet gebruikt. Maak daarnaast geen onnodig gebruik van de 3G verbinding wanneer u op een WiFi verbinding werkt. Ook GPS hoeft niet aan te staan als dit niet gebruikt wordt. Schakel dus alleen de functies in die u daadwerkelijk gebruikt, anders vragen deze onnodig veel stroom doordat ze continu verbinding blijven zoeken. Het automatisch synchroniseren van gegevens vraagt aardig wat stroom van de accu. Wanneer u automatische synchronisatie uitschakelt zullen applicaties niet onnodig notificaties gaan geven en niets automatisch gaan vernieuwen. De dataverbinding wordt daardoor minder belast en daardoor gaat uw tablet accu weer langer mee. Ook is het aan te raden onnodige functionaliteiten uit te schakelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vensteranimaties en de trilfunctie. Beperk tevens het aantal widgets op uw homescherm. Deze widgets moeten regelmatig gesynchroniseerd worden en trekken daardoor onnodig veel stroom. Tot slot kunt u een task-killer installeren op uw tablet. Bekende applicaties hiervoor zijn JuiceDefender en Advanced Task Killer. Deze applicaties zijn voorzien van energiebesparende functies en schakelen diverse applicaties automatisch uit, zodat deze niet onnodig de tablet batterij zullen belasten.


Laptop accu problemen

Mijn laptop wordt erg warm, is mijn laptop accu dan versleten?

Een warm wordende laptop geeft geen enkele indicatie voor de status van de laptop batterij. Wel is het zo dat hoge temperaturen het leven van uw laptop accu verkorten. Hoge temperaturen versnellen zelfontlading en veroudering van componenten in de batterij.

Een laptop met een aangesloten adapter zorgt ervoor dat de interne temperatuur van de laptop batterij flink stijgt. Neem een volledig opgeladen laptop accu dus uit de notebook als u op netvoeding werkt en sla ‘m op op een koele, droge plek. Dit helpt om het verouderingsproces te vertragen. Als u uw laptop in een te warme omgeving bewaart (bijv. een hete auto) kan dit ook schadelijk zijn voor de batterij. Er zijn laptops waarbij het niet mogelijk is om zonder laptop accu te werken op netvoeding. Dan is het raadzaam om bij een volgeladen laptop batterij de netvoeding los te koppelen en verder te werken op de accu.

Voor wat betreft de (te) warm wordende notebook: check eens of u - bijvoorbeeld met de laptop op schoot – niet de ventilatie van de computer blokkeert. Zet de notebook op hogere pootjes om de warmte beter te kunnen afvoeren

Mijn laptop accu laadt niet op, hoe kan dit?

De accu van de laptop laadt niet. Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer de accu van de laptop niet laadt is het goed mogelijk dat de laptop accu defect is. De laptop zal de batterij dan waarschijnlijk ook niet meer herkennen. Wanneer u er zeker van bent dat uw laptop accu stuk is kunt u kijken of er nog garantie op zit. Mocht dit niet het geval zijn dan is het aan te raden een nieuwe accu aan te schaffen. Let er bij het controleren van uw laptop accu ook goed op dat de contactpunten niet verbogen of vervuild zijn. Ook dit kan soms nog wel eens veroorzaken dat de accu van de laptop niet laadt.

Wanneer u er niet zeker van bent dat uw accu stuk is, dan kunt u dit testen door eenzelfde accu in uw laptop te plaatsen. Laadt de accu dan wel op, dan kunt u vaststellen dat uw andere accu defect is. Mocht u niet in bezit zijn van een tweede accu, dan kunt u testen of het uw accu of adapter is die defect is door enkel op netstroom te werken. U neemt de accu dan uit de laptop en kijkt of de laptop blijft werken op netstroom. Wanneer dit niet het geval is, dan kunt u concluderen dat uw adapter defect is. Doordat de adapter defect is zal deze de accu van de laptop immers niet opladen.

Sinds ik Windows 7 heb is mijn laptop accu veel sneller leeg. Hoe kan dat?

Eigenlijk al sinds de introductie van Windows 7 menen laptopbezitters te bemerken dat hun laptop accu veel sneller leeg is dan voorheen met XP of Vista. Er zijn op de vele internetfora zelfs meldingen dat Windows 7 bij gloednieuwe laptop accu's al minder draadloze werktijd geeft. In één geval zakte de accutijd van twee uur met Vista naar een half uur met Windows 7.


Feit is dat Windows 7 een nieuw waarschuwingstooltje heeft geïntegreerd dat de toestand van de laptop batterij kan meten. Hierbij wordt telkens de capaciteit van de volledig opgeladen laptop accu vergeleken met de capaciteit van een volledig nieuwe, opgeladen accu. Aldus meet Windows de slijtage van de accu. Bij een accuprobleem verschijnt de volgende melding: 'Overweeg de laptop accu te vervangen' of in het engels 'Consider replacing your battery'. Volgens Microsoft zijn veel laptopgebruikers niet bekend met de (slechte) status van hun laptop batterij. In alle gevallen die Microsoft heeft onderzocht, bleek daadwerkelijk de accu aan flinke slijtage onderhevig te zijn. Een nieuwe accu kopen is de enige oplossing.

Accu laptop is snel leeg, terwijl ik bijna altijd op netvoeding werk. Hoe kan dat?

Dit fenomeen doet zich voor wanneer u vaak op netvoeding hebt gewerkt met een reeds volledig opgeladen accu in de laptop. Door de hoge temperaturen is de accu van de laptop snel leeg door veroudering en is de maximale capaciteit sterk verminderd. Zodra uw laptop accu volledig is opgeladen en u wilt doorwerken op de laptop, zijn er twee mogelijkheden: Als u op netvoeding wilt blijven doorwerken, neem dan de accu uit totdat u de notebook uitschakelt. Als u verder op de laptop batterij wilt doorwerken, koppel dan de netvoeding los. Laat in geen geval de batterij in de laptop zitten als u op netstroom werkt, hierdoor gaat de batterij van de laptop snel leeg.

Waarschijnlijk wilde u uw laptop accu sparen door 'm zo weinig mogelijk te gebruiken, maar feitelijk hebt u dus precies het tegenovergestelde bereikt. U spaart uw accu niet door ‘m zo veel mogelijk in de laptop te laten zitten. Hierdoor slijt de accu namelijk en is de laptop accu snel leeg bij volgend gebruik.

Mijn nieuwe accu gaat maar 2 uur mee, dit zou 4 uur moeten zijn?

Vaak laten consumenten zich te veel leiden door de optimale werktijd van accu's zoals die door fabrikanten wordt aangegeven. Dan voelen zij zich bekocht als dit in de praktijk minder blijkt te zijn. Zo'n ‘ideaaltijd' is echter berekend op een ingeschakelde notebook waarvan verder geen enkele bewerking wordt gevraagd. En zoals u kunt vermoeden is de werkelijke werktijd bij normaal gebruik van een laptop aanzienlijk korter. Het stroomverbruik van een notebook kan worden uitgesplitst voor de diverse onderdelen. Het display en de harddisk vragen bijna altijd eenzelfde hoeveelheid stroom, ongeacht de toepassing. Audio vraagt nooit veel stroom, lichtelijk meer bij het kijken naar DVD's en het spelen van games. De grafische controller van de computer vraagt meer power bij 3D tekenprogramma's en games. Maar het meeste verschil in stroomvraag wordt gemaakt door de processor. Windows zonder verdere programma's vraagt ca. 1 Watt vermogen van de processor; een tekstverwerkingsprogramma ca. 3 Watt; een DVD afspelen ca. 8 Watt en een geavanceerde game vergt ca.12 Watt van de processor. In dit laatste geval vraagt de gehele computer een gezamenlijk vermogen van 25 Watt. Een optimaal presterende, nieuwe laptop batterij met een doorsnee capaciteit van 4400mAh (milliAmpère-uur) en een totale celspanning van 14,8 Volt, levert een vermogen van 65 Watt per uur. Dit wil zeggen dat het spelen van de genoemde game op de laptop accu hooguit 2,5 uur kan voortduren. Een ingeschakelde laptop met alleen Windows draaiend vraagt in totaal slechts 12 Watt per uur. Dit kan dus met deze zelfde laptop accu circa 5 uur worden volgehouden. Deze 5 uur zult u dus eerder bij de specificaties van de fabrikant aantreffen.

Ik heb gehoord dat een laptop accu kan ontploffen, klopt dat?

In 2006 en 2007 hebben zich enkele incidenten voorgedaan met oververhitte lithium-ion accu's die in brand vlogen als gevolg van productiefouten. Bij zeer grote hitte of zeer grote kou, gecombineerd met een ernstig defect is het vanwege de chemische samenstelling mogelijk dat Li-ion batterijen tot zelfontbranding komen. Daarbij komt zuurstof vrij waardoor er flinke steekvlammen kunnen ontstaan. In 2006 zijn er door diverse laptopfabrikanten ruim 8 miljoen batterijen teruggeroepen nadat bleek dat dit ontbrandingsgevaar bestond. In 2007 riepen Toshiba en Lenovo ook nog ettelijke honderdduizenden laptop accu's terug na een brand-incident. Elke keer bleek de oorzaak een productiefout te zijn. Maar in totaal ging het wereldwijd om slechts zeven notebooks die spontaan in brand zijn gevlogen. De vele filmpjes die op YouTube staan zijn dan ook vrijwel allemaal in scene gezet. Het is ook een fabeltje dat compatible ‘goedkopere' laptop batterijen meer risico lopen dan originele merkaccu's; elk gemeld brandgeval betrof namelijk een merkaccu. Gezien de enorme hoeveelheid verkochte laptop accu's is het aantal van zeven verwaarloosbaar. Zelfs alleen op de 9 miljoen teruggeroepen ‘risicovolle' accu's is dit een percentage van 0,0000007%. U hoeft zich dus geen enkele zorgen te maken dat uw laptop accu elk moment kan ontploffen. Als u een accu normaal behandelt is er geen enkel gevaar voor explosie of ontbranding. Feitelijk loopt uw autoaccu precies dezelfde risico's; alleen is een ontploffende autoaccu geen wereldnieuws.


Over de accu

Wat is kalibratie van een laptop accu?

De meeste accupacks hebben een intelligent circuit aan boord om aan te geven hoeveel energie nog resteert. Maar de weergave van die resterende tijd op het scherm van de notebook is vaak onnauwkeurig. Na volledig opladen kan bijvoorbeeld worden gemeld dat de laptop accu 92% is bijgeladen in plaats van 100%. Ook is het mogelijk dat een laptop nog 30 minuten resterende werktijd aangeeft, maar dan plotseling afsluit. Of andersom: de fuel gauge meldt dat de accu leeg is, terwijl de feitelijke werktijd nog veel langer is. In dit geval gaat de notebook uit van de fuel gauge gegevens en schakelt de laptop uit. Dit alles komt omdat na verloop van tijd een verschil optreedt tussen de sensor en de chemische batterij. Dit kan gebeuren na langdurig niet-gebruiken van de laptop batterij (zelfontlading), of na veel niet-volledige ontlaad/laadcycli.Maar zelfs bij voortdurende ideale laad/ontlaad-omstandigheden kan per cyclus een afwijking van 1% optreden. Dit wordt bij lithium-ion accu's ook wel het 'digitale geheugeneffect' genoemd. Dit alles is niet iets om je zorgen over te maken; het is alleen vervelend als de laptop ineens voortijdig en onnodig in de slaapstand gaat. Kalibreren is eigenlijk heel eenvoudig: schakel in Windows alle batterij-instellingen uit, ontlaad de accu compleet (normaal gebruik van de laptop tot uitschakeling volgt) en laad ‘m direct weer volledig op bij een constante stroom. Dat is alles. Het is aanbevelenswaardig om eenmaal per maand een kalibratiecyclus uit te voeren. Bij NiMH en NiCd accu's vermijdt regelmatig kalibreren bovendien het geheugeneffect. In de BIOS-settings van sommige notebooks is ook een kalibratie-tool aanwezig, maar deze doet feitelijk niets anders dan eenzelfde ontlaad/laad cyclus. En datzelfde geldt voor speciale kalibratieprogramma's van bijvoorbeeld HP notebooks. Denk erom dat zo'n kalibratie alleen de weergave corrigeert. Kalibratie helpt nooit om de laptop accu weer de originele werktijd te geven. Slechts de indicatie van resterende energie wordt weer nauwkeurig.

Wat is een grip batterij?

Een grip accu is een nuttig accessoire voor een digitale spiegelreflex camera (en eventueel ook voor andere camera’s en camcorders) waarmee een camera de beschikking heeft over meerdere accu’s tegelijkertijd. De fotograaf kan met een grip accu dus vele malen langer blijven fotograferen zonder dat tussentijds een oplaadpunt hoeft te worden opgezocht. Dit is met name ideaal voor natuurfotografen.

Grip accu’s, zijn net als gewone accu’s, specifiek voor één of een beperkt aantal modellen camera’s geschikt. De verbinding met de camera wordt immers gemaakt via de connectors in het accuvakje. Bovendien dienen vormgeving en technische gegevens (spanning, stroom) precies te passen bij de camera. Het klepje van het accuvak dient te worden verwijderd wanneer een grip accu wordt toegepast. Dit gaat meestal gemakkelijk dankzij een bajonet-sluiting, zoals bij horloges. De grip accu bevat een groot accu-compartiment met een klep, waarin meestal twee accu’s passen. Soms is het ook mogelijk – via een adapter – om normale penlite batterijen in de grip te plaatsen.

Een extra voordeel van een grip accu is dat de camera meer stabiliteit krijgt, zeker wanneer er flinke lenzen worden gebruikt, krijgt de camera weer meer balans. Ook biedt de camera letterlijk meer houvast aan de fotograaf; bijvoorbeeld kan de camera veel gemakkelijker een kwartslag worden gedraaid voor portretfotografie. Temeer daar de grip batterij vaak ook een extra ontspan-knop, en eventueel nog andere bedieningsknoppen bevat.

Wat betekent MAh?

De gebruiksduur of capaciteit van een accu is afhankelijk van de stroomsterkte. Deze stroomsterkte wordt uitgedrukt in milliAmpère maal het aantal uren (hours) dat de batterij stroom kan geven (mA x h). Hoe meer stroom van een batterij gevraagd wordt, hoe minder uren de batterij meegaat. Bijvoorbeeld een batterij van 2000mAh zal in een klok 1 jaar lang werken (8760 uren), aangezien de klok heel weinig stroom vraagt (0,22mA). Maar deze zelfde batterij zal in een radio circa 8 uur meegaan, omdat de radio veel meer stroom vraagt (250mA). Een batterij met een hogere capaciteit heeft dus een langere gebruikstijd. Het kan geen kwaad om sterkere batterijen te gebruiken, wel is het schadelijk om een batterij met een te zeer afwijkend voltage te gebruiken. De individuele lithium-ion cellen die tegenwoordig in de meeste accupacks te vinden zijn, hebben een capaciteit van 2400mAh, zodat hiervan veelvouden te vinden zijn in de accupacks: voor een capaciteit van 7200mAh zijn in een 14,8 Volt laptop dan al wel 12 stuks 3,7 Volt cellen nodig (4x in serie voor voltage, 3x parallel voor capaciteit).

Wat betekent bij een batterij de interne weerstand?

De interne weerstand van een batterij wordt zelden vermeld en is toch zeer belangrijk. De interne weerstand bepaalt of de batterij snel veel vermogen kan leveren of dat het vermogen geleidelijk wordt afgegeven. De interne weerstand bepaalt dus de toepassingsmogelijkheden van een gegeven batterij. Omgekeerd evenredig aan de inwendige weerstand is de zelfontlading: hoe lager de interne weerstand, hoe hoger de zelfontlading. NiCd batterijen hebben een lage interne weerstand, waardoor ze snel heel veel vermogen kunnen leveren, nodig voor bijvoorbeeld een fotoflitser, powertool of stroompulsen voor afstandsbediend speelgoed. NiMH accu's hebben een hogere interne weerstand en zijn daardoor geschikter voor toepassingen met geleidelijkere stroomafname zoals radio's en laptops. Li-ion hebben aanvankelijk een lage interne weerstand; ze zijn geschikt voor mobieltjes, videocamera's, laptops etc. Naarmate ze ouder worden stijgt echter de interne weerstand van Li-ion batterijen.

Zijn de capaciteiten van een oplaadbare accu en een wegwerpbatterij vergelijkbaar?

Normaal gesproken zou elke batterij met een capaciteit van 2,800 mAh gedurende een uur een stroom van 2,800 mA moeten leveren. Maar op alkaline wegwerpbatterijen wordt zelden de capaciteit vermeld. Bij het voeden van veeleisende elektronische apparatuur zoals digitale camera's, computer randapparatuur of portable muziekspelers zal een alkaline batterij slechts een fractie van de nominale capaciteit leveren. Een oplaadbare accu zal veel dichter bij de nominale capaciteit komen bij zulke apparatuur. Dit betekent dat u met een NiMH of Li-Ion accu met een capaciteit van 1800 mAh veel meer foto's kunt nemen dan met een alkaline batterij met een nominale capaciteit van 2,800 mAh. Samenhangend daarmee is de manier waarop een leegrakende batterijcel reageert. Een oplaadbare batterij blijft heel lang een constante spanning afgeven, waardoor het gebied van 'volledige stroom leverend' tot 'leeg' heel klein is. Een alkaline batterij daarentegen zal langzaam minder stroom gaan leveren. Een alkalinebatterij begint met een spanning van 1,5 volt tussen de elektroden. En deze spanning begint al vrij snel te dalen. Een alkaline batterij is leeg wanneer de spanning onder de 0,9 volt is gedaald. Met een lege alkaline batterij die een poos ongebruikt is gebleven kunt u wellicht daarna nog één foto maken; bij een oplaadbare batterij zal dat niet meer lukken.

Is mijn laptop accu wel goed beveiligd?

U kunt ervan op aan dat uw laptop accu op de best mogelijke manier beveiligd is. Zeker sinds het terugroepen van miljoenen accu's zijn fabrikanten nóg beter op hun beveiliging gaan letten. Een correcte accubeveiliging biedt twee niveaus van bescherming: de eerste beveiligingsronde vindt plaats binnenin de individuele cellen, de tweede beveiligingsronde in het batterijpack. Oververhitting en overdruk worden bewaakt in de cellen zelf. ‘Vervuiling' van een cel tijdens de productie kan deze bescherming uitschakelen en dit fenomeen is geconstateerd bij de zelf-ontbrandende laptop accu's. Het accupack zelf biedt bescherming tegen te hoge en te lage spanningen tijdens het opladen en ontladen, alsmede tegen oververhitting van de behuizing. Bij ontdekking van een foutieve toestand komt een uitschakelciruit in actie dat te resetten is. De drempelwaarde hiervan ligt behoorlijk laag, om een reset mogelijk te maken, vóórdat er ook maar iets beschadigd is. Al deze beschermingscircuits zijn ter voorkoming van calamiteiten en u zult in de meeste gevallen niets van hun aanwezigheid merken. Mocht het protectiecircuit van uw laptop accu inschakelen, dan is dat geen ramp, maar dan is dit wel een teken van een mogelijk defect. Na afkoeling of een reset zal uw notebook wellicht weer opstarten, maar het is verstandig na deze waarschuwing uw laptop en uw lader te laten nakijken.

Tags: